Vad är gastrit?

– Gastrit är uppdelat i kronisk och akut. Kronisk gastrit – inflammation i magslemhinnan – är vanligt hos både vuxna och barn. Dess orsak är ökad syrahalt och Helicobacter pylori-infektion. Enligt de senaste studierna finner i genomsnitt 80% av personerna på undersökningen Helicobacter (Helicobacter). Men det orsakar inflammation endast i kombination med andra faktorer, till exempel surhet och undernäring.

Kronisk gastrit uppträder vanligen hos personer som äter oregelbundet och gör stora raster mellan måltiderna. Denna kategori innehåller vanligtvis studenter, kontorsarbetare och personer som arbetar på nattskift. Ofta konsulterar man bara en läkare om de har ganska svåra symptom: smärta, illamående, halsbränna, böjning, bitterhet i munnen. Dessa symptom uppträder inte alltid i samband med matintag, ibland uppträder de på tom mage och efter att ha ätit. Det kan vara en känsla av full mage, vilka människor inte uppmärksammar i början.

Infektion Helicobacter är oftast associerad med bristande överensstämmelse med personlig hygien. Enligt statistiken finns färre människor infekterade med Helicobacter i Europa än i Ryssland – hygienen är bättre utvecklad där. Helicobacter kan överföras vid hushållskontakter, till exempel vid användning av delade rätter.

Hos vissa människor kan immunsystemet klara av Helicobacter. Men ibland kan en person med potentiellt stark immunitet infekteras. Till exempel, om han blev sjuk med en enkel virusinfektion och hans immunitet försvagades.

Helicobacter är farlig eftersom den lever i celler som producerar saltsyra. Bakteriet förstör dem, på grund av detta producerar en person mer syra för att smälta mat, störa matsmältningen. Dessa processer kan vara irreversibla. Konsekvenserna som kan orsakas av detta är följande: magcancer, atrofiska processer, anemi, ett brott mot vitamin D-digestion, osteoporos.

Enligt internationella rekommendationer, om en person har gastrit, som inträffar vid Helicobacter pylori-infektion, bör hans familjemedlemmar också undersökas. Det finns fall där en person med en sådan gastrit har genomgått en ganska komplicerad behandling, tagit antibiotika under lång tid och sedan, efter att ha återhämtat, får Helicobacter återigen från släktingar.

Diagnos och behandling av gastrit

Den mest exakta diagnosen ges av gastroskopi. Det låter dig se tillståndet i magslemhinnan, för att ta reda på om det finns några defekter där, för att diagnostisera även såret som en följd av en långvarig kronisk gastrit. Gastroskopi hjälper läkaren att se omfattningen av sjukdomsutbredningen. Om det behövs måste du göra ett test för histologi – en liten bit vävnad som smutsas under ett mikroskop. Detta gör det möjligt för oss att förstå hur aktiv inflammation är.

Utför en diagnos och helikobakter. Det kan vara ett andningstest: en person kommer till doktorn och andas i en speciell väska, sedan dricker urea – en lösning som finns i vår kropp, det är ofarligt – och andas sedan igen efter en halvtimme. Diagnos gör att läkaren kan avgöra om magen är Helicobacter eller inte. En sådan analys utförs inte bara för diagnos utan också för kontroll av behandling.

Efter behandling med en läkare, genomförande av en gastroskopi och fastställande av en noggrann diagnos, föreskrivs en behandling. För det första är det förstås en diet. En person bör genomföra dietary rekommendationer under en lång tid. Idealt, alltid äta rätt mat för magen – grov och varm. Maten bör noggrant tuggas. Det bör uteslutas från akut mat, kryddor, starka köttbuljonger, kolsyrade drycker. Det är viktigt att utesluta rökning och alkohol – de leder till att stora mängder saltsyra bildas, vilket förvärrar slemhinnans tillstånd.
Efter rekommendationer för korrekt näring föreskrivs speciella mediciner som hjälper till att minska surheten i magen. Gastroskopi bidrar till att bestämma exakt surheten: gastrit kan uppstå med både ökad och normal surhet. Långflödande gastrit leder till en minskning av surheten, vilket försämrar matsmältningen av mat – jäsningsprocesser börjar, tarmfloran bryts ner, vilket leder till att maten inte behandlas fullständigt, efter behov. Förberedelser som återställer magslemhinnan förklaras av kursen. Efter sin examen, med efterlevnad av kostregler och uppförande av en hälsosam livsstil, bör allt anpassas.

De viktigaste misstagen i gastrit är förknippade med undernäring och regelbunden användning av alkohol. Detta gäller speciellt för öl, vilket leder till utsläpp av gallan – det skadar slimhinnan och skapar alla förutsättningar för att Helicobacter ska multiplicera.

Fel i självbehandling är förknippade med antagandet av läsk. Soda ökar utsöndringen av gallan och en ond cirkel uppnås. Det hjälper inte. Om folk säger att det hjälpte, betyder det att slemhinnan redan har upphört att vara känslig för syreutsläpp. När sådana patienter kommer till en gastroskopi är det tydligt att deras slemhinnor är förtjockade – det här är dess försvarsmekanism.

Vissa människor tror att smärtan kommer att gå för sig själv, den gastriten är en ganska vanlig sjukdom, som alla klarar av. Men alla utvecklas på egen väg: någon kan inte gå till doktorn i flera år, och någon med lätt gastrit kommer att utveckla ett sår som kan leda till blödning och jämn död.